maanantai 24. heinäkuuta 2017

Terassin runko

Kun Juhannuksesta oltiin selvitty, alkoikin terassi muodostumaan hurjaa vauhtia! Juha ja äitini miesystävä hääräsivät pari viikkoa iltaisin terassin kanssa ja nyt tällä hetkellä se on kaiteita vaille valmis :)

Terassin pohjatöistä voi lukea täältä (KLIK)


Valmiin murskepedin päälle laitettiin yli jääneitä styrox-levyjä, jotta routa ei pääsisi vahingoittamaan terassia. Styroxien päälle laitettiin kivilaattoja sekä pilariharkkoja, jotta tarvittava korko saavutettiin. Koron mittauksessa meillä oli apuna korkeuskiikari. 

Kun kaksi metallimiestä laitetaan tekemään puutöitä, pelataan milleillä. Joidenkin pilariharkkojen välissä onkin laitettu 3-7mm puukiiloja, jotta varmasti on jämpti ;D Perustustolppia meillä laitettiin kahden metrin välein. Takaterassin alle niitä tuli yhteensä 15 ja kodinhoitohuoneen edustalle 6.
Kodinhoitohuoneen eteen tehty terassi aloitettiin poraamalla kivijalkaan reikä ja naulaamalla 2x4 pikanauloilla kiinni. Näin terassi saatiin alkamaan suoraa seinästä, eikä toista riviä perustustolppia tarvittu.

Kun pilariharkot olivat oikeassa korossa, laitettiin harkkojen keskelle rautakepit vahvistamaan tolppaa entisestään. Harkot valettiin umpeen. Lopuksi styroxit vielä peiteltiin sepelillä, jotta ne eivät jäisi rumasti pilkistämään terassin alta.


Kun runkotolpat olivat valmiina, laitettiin niiden päälle kulkemaan vaakaan 50x100 runkopalkit. Näitä laitettiin siis kolme riviä takaterassille ja yksi rivi kodinhoitohuoneen eteen. Pilariharkkojen päälle laitettiin huovan palat, jotta puu ei pääsisi lahoamaan 

Enää rungosta puuttuukin 2x4, jotka laitettiin kulkemaan poikittain 50x100 päälle. 2x4 on laitettu 60cm välein, jotta terassista tulee jykevä. Monen sadan ruuvin jälkeen runko olikin kansilaudoitusta vaille valmis! :)

Hieman hankala kohta, jossa katettu terassi, takaterassi sekä kodarin edessä oleva terassi yhdistyy. Samassa hässäkässä löytyy pari rännikaivoa sekä tarkistusputki.
Ratkaisu löytyi :)


Takaterassin runko valmis!

Tarkoituksena oli alunalkaen tehdä perustukset "vimpan päälle" ja tarpeeksi tukevaksi. On ikävä kulkea terassilla, jossa on pihistelty väärässä paikassa, eli rungossa. Tuolloin kansilauta joustaa jalkojen alla ja pahimmassa tapauksessa koko terassi pitää purkaa, kun todetaan, ettei runko ole tarpeeksi kestävä. Helpompi niitä kansilautoja on vaihtaa, jos sellainen tarve tulee :)

2 kommenttia:

 1. Moi

  Kiitos hyvästä blogista.
  Mistä tuo kylvälaite on peräisin? :) Onko myynnissä jossakin vaan onko se jonkun itse tekemä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Anteeksi, kommenttisi on mennyt jotenkin ohi :D

   Kylvölaite on jonkun kylänmiehen itse tekemä, saimme sen "kaupanpäällisiksi", kun vuokrasimme nurmikkojyrän :)

   Poista